fbpx

De populairste meisjesnamen in 2024

door | 13 sep, 2023

populaire meisjesnamen

Ben je op zoek naar een meisjesnaam? Een naam bedenken voor je kind kan leuk maar soms ook lastig zijn. We helpen je wat op weg, zodat je wat inspiratie hebt. De meest populaire meisjesnamen van 2024 zijn vaak kort en worden steeds internationaler. Maar daardoor ga je ze ook makkelijker onthouden.

Wat zijn de populairste meisjesnamen van 2024?

De namen die het meeste voorkomen zijn:

 • Tess
 • Mila
 • Evi
 • Lucy
 • Roos
 • Eefje
 • Olivia
 • Saar
 • Charlie
 • Emma
 • Vesper

Tess

De naam Tess is een lieve, stoere naam. Tess stamt uit het Grieks en stamt af van de naam Theresia of Theresa. Theresa staat voor warmte. Het Griekse woord ‘theros’ betekent: warmte. De naam heeft zich langzaam verspreid vanuit Spanje uiteindelijk naar Nederland.

Mila

De naam Mila betekent: geliefd. In de VS kwam deze naam tot op 17 jaar geleden bijna niet voor. Dankzij Mila Kunis (actrice) nam deze naam in populariteit toe. Mila is een internationale, Slavische naam.

Evi

De naam Evi is afgeleid uit de naam Eva. Eva betekent ‘leven’. Je zou kunnen zeggen, dat de naam Evi ‘de moeder van alle levenden’ betekent. De naam Evi komt oorspronkelijk uit het Herbreeuws.

Lucy

De naam Lucy komt uit het Latijn. En betekent ‘licht’. De naam Lucy is afgeleid van Lucius. Dit is een jongensnaam die afgeleid is van het Latijnse woord ‘lux’. De naam Lucy is oorspronkelijk Frans.

Roos

De naam Roos is afkomstig uit het Germaans en Latijn. De naam Roos komt van Rosa en verwijst naar de bloem, de roos.

Eefje

De naam Eefje is een Friese naam en is afgeleid uit Eva. Net als bij Evi betekent deze naam ‘de levende gever’.

Olivia

De naam Olivia, betekent ook wel ‘olijf’ en stamt af van het Latijnse woord ‘olivarius’. Dit betekent olijfboom. De oorsprong van de naam Olivia is Herbreeuws.

Saar

De naam Saar betekent ook wel ‘vorstin’. De naam stamt uit de twaalfde eeuw en is afkomstig uit de naam Sara. De naam Saar is populair in Nederland, maar ook in België.

Charlie

Charlie is een vrijwel genderneutrale naam en van Germaanse afkomst. Charlie is afgeleid uit Karel en betekent ‘vrije man’.

Emma

Emma is een meisjesnaam en betekent ook wel ‘verbonden’ een ‘machtig’. De naam Emma deed er wat langer over om populair te worden maar is inmiddels een veel gewilde meisjesnaam.

Vesper

De naam Vesper betekent ‘avondster’ en komt uit het Latijnse woord ‘vespera’. Vesper is tevens een personage in de James Bond serie Casino Royale.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een meisjesnaam?

Bij het kiezen van een meisjesnaam zijn er diverse dingen om rekening mee te houden.

Allereerst de bijnamen en de uitspraak. Bedenk zelf hoe de naam kan worden afgekort, maar denk er ook over na in welke combinaties de naam kan worden gebruikt of misbruikt. Daarnaast is het handig voor de hele wereld dat de naam enigszins makkelijk te spellen is. Denk bijvoorbeeld ook na over de samenklank van de voornaam met de achternaam.

Ten tweede kun je kijken naar de populariteit. De ene ouder wil juist een populaire meisjesnaam kiezen, zoals hierboven vermeld in deze blog. Andere ouders willen juist een minder populaire meisjesnaam. Ik zou zeggen: kies waar je het beste gevoel bij hebt.

Dan de betekenis. Veel meisjesnamen hebben een historische, culturele of etymologische betekenis. Allemaal deftige woorden om te zeggen dat je moet nadenken over de betekenis van een naam. Houd hier ook rekening met internationale overwegingen. Denk dus na hoe een meisjesnaam in andere talen kan worden uitgesproken en geïnterpreteerd.

Bedank dat welke meisjesnaam je dan ook kiest, het belangrijkste is dat deze een speciale betekenis voor jou heeft en dat je je er goed bij voelt. Het kiezen van een naam is een persoonlijke beslissing, en wat het belangrijkst is, is dat je een naam kiest waarvan je houdt en die je geschikt vindt voor je dochter.

Wat zijn populaire meisjesnamen met 4 letters?

Soms kan het handig zijn om een korte naam te kiezen voor je kleintje. We hebben de top 50 korte meisjesnamen met 4 letters voor je een rijtje gezet.