fbpx

Een zwangerschapstest, wanneer doe je dit?

door | 4 jul, 2023

Opeens heb je een voorgevoel dat je wel eens zwanger zou kunnen zijn. Wat ga je dan vervolgens doen? Dan koop je een zwangerschapstest! Met een zwangerschapstest kan je testen of je zwanger bent. Er zijn verschillende tests die je kunt kopen. In dit artikel helpen we je op weg.

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Wanneer je heel graag zwanger wil worden, kan het moment van een zwangerschapstest bijzonder spannend en misschien ook confronterend zijn. Maar wat is het exacte proces achter een zwangerschapstest? En wanneer is het juiste moment om er een uit te voeren? Laten we over de laatste vraag duidelijk zijn: de dag dat je menstruatie uitblijft, wordt beschouwd als de meest betrouwbare periode om een zwangerschapstest te doen. Met behulp van een vroege zwangerschapstest kun je zelfs eerder ontdekken of je in verwachting bent.

Hoe werkt een zwangerschapstest? Een zwangerschapstest is een eenvoudige test die in feite urine analyseert om te bepalen of het zwangerschapshormoon hCG (humaan Choriongonadotrofine) aanwezig is. Wanneer een bevruchte eicel zich vestigt in de baarmoederwand, begint het lichaam met de productie van dit hormoon.

Tijdens de eerste weken van een zwangerschap wordt het hCG-hormoon intensief aangemaakt. Een zwangerschapstest kan dus, zodra er voldoende hCG-hormoon in het lichaam aanwezig is, betrouwbaar detecteren of je in verwachting bent.

Wanneer doe ik een zwangerschapstest?

De timing hangt af van het aantal dagen na de ovulatie en de mate waarin het hCG-hormoon wordt aangemaakt. De aanmaak van hCG neemt toe per dag.

Wanneer doe je een zwangerschapstest? a gift from Lucy, kraamcadeaus

Soorten zwangerschapstesten

De volgende zwangerschapstesten bestaan er:

Dipstick of strip zwangerschapstest
bekijk op bol.com
Dipstick is de meest eenvoudige methode, wellicht bekend van de papieren staafjes die je dokter ook toepast. Verzamel je urine in een (vers!) plastic kopje of potje en laat de staaf er een paar seconden in weken. Let er echter op dat je de staaf niet te diep onderdompelt. De test is minder nauwkeurig en wordt minder vaak gebruikt dan de midstream zwangerschapstest.
Midstream zwangerschapstest
bekijk op bol.com
De midstream zwangerschapstest is de meest voorkomende zwangerschapstest. Het is eenvoudig om deze test uit te voeren door hem in je urinestraal te plaatsen of in een bakje met je urine te leggen. Het resultaat is simpel te interpreteren door naar de lijntjes te kijken.
Digitale zwangerschapstest
bekijk op bol.com
Deze test maakt het interpreteren van het resultaat nog duidelijker. Het toont ‘zwanger’ of ‘niet zwanger’. Sommige varianten van de test geven de duur van jouw zwangerschap aan.
Vroege zwangerschapstest
bekijk op bol.com
Een vroege zwangerschapstest wordt gekenmerkt door een hoge gevoeligheid. Deze test is in staat om detectie mogelijk te maken al vijf dagen voor de voorspelde menstruatie. Het gebruiksgemak is een van de belangrijkste voordelen en het resultaat kan binnen slechts vijf minuten worden verkregen. Echter, de betrouwbaarheid van een dergelijke vroege test loopt achter bij tests die op een later tijdstip worden uitgevoerd.
Cassette zwangerschapstest
bekijk op bol.com
Zwangerschapstest met cassette. Dit type test is niet zo populair, en dat heeft zo zijn redenen. Net zoals bij de zwangerschapstest met strip, moet je ook hier je urine opvangen in een bakje, wat niet iedereen even praktisch vindt. Er kunnen ook nog wel eens problemen opduiken met de controlestreep bij deze tests. De zwangerschapstest met cassette dankt zijn naam aan het feit dat je de uitslag afleest van een soort cassette. Hierdoor is de test over het algemeen iets groter dan zijn strip-tegenhanger.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Een zwangerschapstest detecteert het hormoon HCG (human chorion gonadotrofine), dat wordt aangemaakt zodra een vrouw zwanger is. Dit hormoon bevindt zich onder andere in de urine. De test toont aan of er voldoende HCG in de urine aanwezig is om te bevestigen dat een zwangerschap heeft plaatsgevonden.

Hoe weet ik hoe lang ik zwanger ben?

De hoeveelheid hCG in je lichaam kan een indicatie geven van hoe ver je in je zwangerschap bent. Sommige zwangerschapstests, zoals de Clearblue zwangerschapstest, kunnen ook aangeven hoeveel weken je zwanger bent.

Wanneer kan ik een zwangerschapstest doen?

Een zwangerschapstest kan het best worden gedaan op de eerste dag dat je menstruatie uitblijft. Het hCG-niveau is dan meestal hoog genoeg om te worden gedetecteerd. Als je een onregelmatige cyclus hebt, neem dan de langste mogelijke cyclus als leidraad.

Op welk moment van de dag moet ik een zwangerschapstest doen?

Het tijdstip van de dag kan invloed hebben op de resultaten van je test. In de meeste gevallen wordt aanbevolen om de test ‘s ochtends te doen, wanneer je urine het meest geconcentreerd is en het niveau van hCG het hoogst is.

Welke soorten zwangerschapstests zijn er?

Er zijn verschillende soorten zwangerschapstests: vroege tests (die je kunt doen voordat je menstruatie is uitgebleven), midstream tests (de meest gebruikte soort), digitale tests (die een digitale uitlezing geven) en cassette tests.

Hoe lees ik de uitslag van een zwangerschapstest?

De uitlezing van de test varieert afhankelijk van het type test dat je gebruikt. Veel tests gebruiken lijnen, kleuren of symbolen om aan te geven of je zwanger bent of niet. Raadpleeg altijd de instructies die bij de test worden geleverd.

Wat moet ik doen bij een positieve zwangerschapstest?

Als je test positief is, raadpleeg dan je huisarts of verloskundige voor de volgende stappen en begeleiding tijdens je zwangerschap.

Hoe betrouwbaar is een zwangerschapstest?

Zwangerschapstests zijn over het algemeen zeer betrouwbaar als ze correct worden gebruikt. Ze zijn echter niet 100% foutloos. Het is mogelijk dat een test een vals-positief of vals-negatief resultaat geeft. Als je twijfelt aan de uitslag van je test, neem dan contact op met je huisarts.